Praktycznie każda pora roku, poza srogą zimą, jest znakomitą okazją na zaproszenie znajomych na grilla. Charakterystyczny zapach opału, starannie wypieczone mięso i chrupiące skórki to coś, co wszyscy kochamy najbardziej. Przygotowując się do radosnego grillowania, nie powinniśmy jednak zapominać o doborze odpowiedniego paliwa opałowego. Na rynku dostępny jest zarówno brykiet węglowy, jak i węgiel drzewny. Opinie, dotyczące przewagi jednego rozwiązania nad drugim, są jednak mocno podzielone. W rzeczywistości, obie opcje są równie efektywne, lecz w swoim własnym zakresie. W niniejszym artykule wyjaśnimy, do czego najlepiej nada się dany typ opału.

Brykiet węglowy – na długie grillowanie

Na pierwszy rzut oka, brykiet węglowy wydaje się być mniej efektywny od węgla drzewnego – rozpalenie go zajmuje bowiem znacznie więcej czasu. Opał tego typu jest wytwarzany z trocin, miału, węgla drzewnego oraz torfu. Składniki te są poddawane prasowaniu pod dużym ciśnieniem podczas produkcji, a następnie zlepiane za pomocą żywicy, skrobi ziemniaczanej lub mąki kukurydzianej. To właśnie budowa brykietu sprawia, że czas jego rozpalenia jest tak długi. Czynnik ten przekłada się jednak również na największy atut tego opału. Odznacza się on bowiem znakomitym utrzymywaniem ciepła, sięgającym nawet czterech godzin. W efekcie, na ruszcie możemy zaobserwować lepsze rozłożenie ciepła. Nie ma tu również konieczności regularnego dorzucania opału. Dzięki temu, brykiet jest idealnym rozwiązaniem w przypadkach, gdy planujemy przygotowywanie potraw, wymagających długiego grillowania.

Węgiel drzewny – natychmiastowa skuteczność

W przeciwieństwie do brykietu węglowego, węgiel drzewny spala się niezwykle szybko. Do uzyskania odpowiedniej temperatury potrzebuje on bowiem zaledwie 10-15 minut. Rozwiązanie to jest przy tym bardzo ekologiczne, zaś prostota pieczenia z jego udziałem sprawia, że grillować mogą z nim nawet początkujący. Należy jednak pamiętać, że szybkie spalanie wiąże się z ryzykiem stopniowej utraty temperatury. Z tego też powodu, konieczne jest tu regularne dorzucanie opału do grilla.